Saifa Legacy

Mengapa perlu insurans untuk orang penting?

Mengapa perlu insurans untuk orang penting?

Insurans untuk orang penting dalam syarikat, juga dikenali sebagai insurans Key-Man, ialah sejenis polisi insurans hayat yang direka untuk melindungi syarikat atau perniagaan daripada kehilangan pekerja utama. Insurans ini berfungsi sebagai alat pengurusan risiko yang penting untuk semua jenis dan saiz perniagaan, kerana ia membantu mengurangkan kesan kewangan akibat kematian atau hilang upaya pekerja utama yang tidak dijangka.

Terdapat beberapa sebab mengapa syarikat harus mempertimbangkan untuk mendapatkan insurans key-man. Sebab pertama ialah kejayaan syarikat selalunya bergantung kepada sumbangan pekerja utama. Dalam kebanyakan organisasi, terdapat satu atau lebih individu yang kemahiran, pengalaman, reputasi atau perhubungannya adalah penting kepada operasi, hasil dan pertumbuhan syarikat. Sebagai contoh, Ketua Pegawai Eksekutif, CFO, ketua jurutera, ketua saintis, ketua pemasaran atau jurujual terkemuka boleh dianggap sebagai orang penting. Jika orang sedemikian tiba-tiba meninggal dunia atau menjadi kurang upaya, syarikat itu boleh mengalami kerugian besar hasil, pelanggan atau kontrak. Insurans key-man akan menyediakan sumber kewangan yang diperlukan untuk mengekalkan perniagaan semasa tempoh peralihan.

Sebab lain mengapa insurans key-man penting ialah ia boleh membantu menarik dan mengekalkan bakat terbaik. Kakitangan utama sering menyedari kepentingan mereka kepada syarikat dan mungkin menuntut pakej pampasan, bonus atau pilihan saham yang lebih tinggi sebagai pertukaran untuk kesetiaan dan dedikasi mereka. Menawarkan insurans key-man sebagai manfaat boleh menjadi insentif yang berharga untuk mereka yang berprestasi tinggi, kerana ia menunjukkan bahawa syarikat menghargai sumbangan mereka dan komited terhadap kesejahteraan mereka. Selain itu, insurans key-man boleh digunakan sebagai cagaran untuk pinjaman, yang boleh membantu syarikat mengumpul modal untuk pengembangan, pemerolehan atau penyelidikan dan pembangunan.

Sebab ketiga mengapa insurans key-man diperlukan ialah ia membantu melindungi reputasi dan muhibah syarikat. Apabila pekerja utama meninggal dunia atau hilang upaya, mungkin terdapat kehilangan keyakinan atau kepercayaan di kalangan pelanggan, pembekal, pelabur atau pengawal selia. Pemergian secara tiba-tiba seorang pekerja penting mungkin menghasilkan khabar angin, spekulasi atau publisiti negatif, yang boleh menjejaskan hubungan dan imej jenama syarikat. Dengan menyediakan insurans key-man, syarikat boleh meyakinkan pihak berkepentingan bahawa ia mempunyai rancangan sekiranya berlaku kejadian yang tidak dijangka dan ia mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan risiko.

Kesimpulannya, insurans key-man ialah alat penting untuk syarikat yang bergantung pada kepakaran, reputasi atau hubungan kakitangan utama. Dengan menyediakan perlindungan kewangan, menarik dan mengekalkan bakat terbaik serta menjaga reputasi syarikat, insurans orang utama boleh membantu perniagaan menavigasi peristiwa yang tidak dijangka dan meminimumkan gangguan perniagaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *